Du har nok set dem rundt omkring, på muren af en større bygning, foran kontorbygningen, i haven hos dine venner eller bedsteforældre. De findes mange forskellige afskygninger og er utroligt flotte. Det er selvfølgelige solure, jeg tænker på her. De flotte og dekorative solure kan give din have et unikt præg, og så kan de selvfølgelig fortælle dig tiden på døgnet. Og så har de faktisk en lang og spændende historie, som kun gør dem endnu federe at have stående i haven.

Soluret – hvad er det egentligt og hvor stammer den fra?

Du har måske regnet den første del ud: solure bliver selvfølgelig brugt til at fortælle tiden baseret på solens placering på himlen. Helt simplet så måler soluret buevinklen til solen og opdeler gradtakket u 24 timer per døgn. Den simpleste form af et solur er en lodret pind på en jævn solbeskinnet flade, men man kan få mange forskellige former for solure i dag – med flotte dekorationer og i smukke former.

I dag bruger de fleste deres telefoner eller digitale ure, men sådan har det ikke altid været. Så langt tilbage som i Oldtiden har man fundet eksempler på nogle af de allerførste og ældst kendte solure, verdens ældste solur findes i dag på et museum i Berlin og er fra engang i det 15. århundrede før Kristi fødsel. De solure, man kan få i dag, fungerer på samme måde som de tilbage fra gammel tid – solen er stadig sikker som tidsmåler.

Find et flot solur til din have

Hos malericentralen.dk forhandler de fine ting til din have, og derfor kan du udover vejrhaner, vejrstationer og fuglebade også finde solure hos dem. I deres webshop kan du se hele deres udvalg, der tæller både solure, der samtidig fungerer som regnvandsmåler og kompas, flotte globus solure i rustfrit stål, eller et messing solur udformet som atlas der bærer himmelhvælvingen. Du kan også finde flotte granitsokler til dit solur, så det kan komme op i højde og rigtig komme til sin ret. Soklerne kan fås i både rød og grå granit. Er du interesseret i historie eller kan du bare godt lide flotte ting? Ja så er et solur et godt valg som pynt til din have – hop ind på deres webshop via linket ovenfor og se udvalget af solure og få et lille stykke historie i din have.