Din mor, mormor og din mormors mormor har helt sikkert haft dem i hjemmet. De er gode til alle anledninger, hvor man gerne vil gøre en lille smule ekstra for at skabe de bedste rammer i alle situationer. Og så er det måske især blandt det kvindelige køn, at de tit dukker op i indkøbskurven, selvom mange – måske ubevidst – også værdsætter dem. Det, der er tale om, er bloklys, som er en meget simpel opfindelse, der alligevel kan gøre en rigtig stor forskel i et rum og en given situation.

Rød, gul, grøn, blå, lilla, guld, sølv – osv. Bloklys findes i dag i alverdens farver og størrelser – mens de i deres oprindelsestid oftest optrådte som helt hvide. Til jul står bloklyset i en særlig udgave trofast og brænder på middagsbordet – tællende ned til d. 24. december, som endelig indtræffer, når det nederste tal på bloklyset viskes bort. I disse tider er bloklysene røde, grønne og hvide; udsmykket med alt fra nissemænd til snefnug, fra guld til sølv. Det er en af de vigtigste traditioner knyttet til en af de vigtigste højtider: hver morgen at tænde bloklyset – og hver uge at tænde endnu et bloklys på kransen som symbol på, at man nu er forbi endnu en søndag i advent. Men det er bare én sammenhæng.

Stearinlysene er med os fra barns ben

For børn er en af deres første erindringer af blok- og stearinlys måske fra den gamle opfindelse ”stearindryp”. Et glas fyldes med vand, et lys tændes, og stearinen smelter i små dryp ned i vandet, størkner – og danner, hvis man er kreativ, fine stearinmønstre, der til sidst kan gemmes som pynt på værelset eller gives som gave til mor eller far. Men dét handler i sagens natur bare om, hvor meget ”hygge” vi forbinder med stearinlys; hvor meget de er en del af den fortælling, vi kalder ”livet” – helt fra start. For de gør sig gældende i alle livets store øjeblikke.

De er der, når lys skal pustes ud på kagen til både 1-års og 80-års fødselsdag. De er der, når kulden bider udenfor, og deres fornemste opgave er at tilføje varme og fornøjelig belysning ved hoveddøren i fine lanterner. De er der til halloween, når stearinlyset er altafgørende for, at det græskar, der med ført hånd omhyggeligt er blevet skåret ud, lyser op i mørket og viser sine fine, finurlige træk for både forbipasserende og hjemmets egne beboere. De er der på cafébordene, når vi mødes med venner, kæreste, familie, forretningspartnere og tinder dates – måske helt uden, at vi i virkeligheden registrerer dem. Men hvis ikke bloklyset – og alle dets fætre og kusiner – var der i hverdagen, ville vi mangle dem.