Det at få en hund bærer et stort ansvar i sig selv.

Hunden kan blive din bedste ven gennem mange år, ja, i hunde-år er det jo bestemt langt tid, men udover at der er mange ansvarsområder forbundet med at holde hund, så er der også en del lovmæssige pligter, man skal forholde sig til som hundeejer i dagens Danmark og udlandene.

I dette indlæg vil vi dog koncentrere os om Danmark og hunde, hvor vi vil anbefale dig at kigge på reglerne for de respektive lande, hvis du skal have din hund med til udlandet i forbindelse med for eksempel en ferie.

Som beskrevet i indledningen vil vi lige rette opmærksomheden mod noget af det vigtigste, som gælder mere etik og kærlighed end regler: Er du klar til at holde hund?

At have hund blive af gode grunde kaldt forstadiet til at have et barn, for det er en heltids-beskæftigelse at hund derhjemme. Nogle betragter endda deres hund – og hundene i flertal nogle gange – som deres børn.

Men om du er fem år, 50 år eller gammel pensionist, skal du spørge dig selv, om du kan få hverdagen til at hænge sammen med at passe, opdrage og generelt have en hund i husstanden?

En ting er at læse op på det at passe en hund, men noget andet er som bekendt praksis: Har du og eventuelt din familie den fornødne tid i hverdagen til at opdrage på hunden og tilpasse den, så den bliver en del af familien?

I så fald får I et familiemedlem på lige fod med resten af familiens medlemmer, hvis I kan svare “ja” til ovenstående.

Ikke alle hunde bliver dog brugt som familiehunde. Nogle hunde avles til videresalg, nogle skal bruges til udstilling og andre er igen redningshunde eller politihunde.

Og apropos politiet så runder vi dette indlæg af med at fortælle, som lovet, lidt om de lovmæssige aspekter ved at holde hund.

Når du nemlig har besluttet dig for, at du godt kan kapere at have hund, så kan du ikke bare vælge frit på alle hylder med, hvilken type hund du vil have. 

Der findes mange racer, og der findes mindst lige så mange blandingsracer, men nogle racer kan være ulovlige at have, og nogle racer må du kun gå rundt med i det offentlige, hvis de har mundkurv på.

Endvidere skal du huske, når du har hund, at den har hundetegn på med informationer, man altid kan spore hunden tilbage til ejeren.